Biológiai szennyvíztisztító épült Sóskúton

Sóskút csatorna-hálózatának kiépítésével párhuzamosan a szaghatás csökkentését biofilterrel megvalósító szennyvíztisztító telep épült fel a Pest megyei településen. A lakossági szennyvíz biológiai megtisztítását követően a Benta-patakba már a hatóságilag előírt határértékeknek megfelelő víz kerül.Sóskúton a csatornázottság immár teljes, a hálózat próbaüzeme november második felében lezárult, a lakossági rákötések pedig folyamatosan zajlanak. A mintegy nettó 1,9 milliárd forint értékű csatornaberuházásban egy napi 350 köbméter feldolgozó kapacitású szennyvíztisztító telep is felépült, amely a próbaüzem első tapasztalatai szerint jóval az előírt határértékek alá szorította a természetbe kerülő, tisztított víz szennyezettségi mutatóit. A csatornahálózaton érkező szennyvíz mellett a víztisztító telep naponta 15 köbméter szippantott szennyvíz fogadására is alkalmas.

A STRABAG által felépített telepen a beérkező szennyvíz tisztítása egy mechanikai fázissal kezdődik: ennek során eltávolítják az olyan szilárd hulladékokat (például fülpiszkálók, törlőkendők), amelyek az általános tapasztalatok szerint minden csatornahálózatban jelen vannak. A szennyvízből ezt követően a háztartásokból bekerült olajakat, zsírokat távolítják el, majd a biológiai tisztítás során a szerves szénvegyületekből széndioxid, az ammóniából pedig – nitrifikálás és denitrifikálás útján – nitrogéngáz keletkezik, amely a légkörbe távozik és a környezetre nem jelent káros terhelést. A foszfor biológiai eltávolítását is mikroorganizmusok végzik, ezekből a sóskúti szennyvíztisztító telep medencéiben több tonnányi található. Az élő szervezetek magukba zárják a vízben oldott foszfort, amely így szilárd halmazállapotba kerül és könnyedén eltávolítható a vízből. A foszfor biológiai eltávolítását kiegészítő vassó adagolás még hatékonyabb foszforcsökkentést eredményez; ezután az eleveniszapot elválasztják a tisztított víztől, amelyet a Benta-patakba vezetnek ki. A jóval a hatósági határértékek alatti szennyezettségi mutatóknak köszönhetően a patakmederbe eresztett víz tisztításának utolsó fázisáról a patak saját természetes ökoszisztémája gondoskodik. A Benta-patak kiterjedt vízgyűjtő területtel rendelkezik, a Zsámbéki medencéből ezen keresztül jut el a víz a Dunába. A szennyvíztisztítás során keletkezett fölösiszapot víztelenítés után komposztálással hasznosíthatják újra.

A sóskúti szennyvíztisztító telepre érkező szennyvíz szempontjából a napi csúcsok elsősorban a reggeli és az esti órákban vannak, míg heti vonatkozásban a hétvége számít csúcsidőszaknak.

 

A Sóskúton 2012 őszén kezdődött, mintegy nettó 1,9 milliárd forint értékű szennyvízberuházás – a Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) – százszázalékos európai uniós támogatást nyert el. A csatornafejlesztésre meghirdetett kivitelezői közbeszerzési pályázatot a STRABAG-MML Kft. nyerte el. A 2015 februárjában indult csatornázási munkálatok során több mint 14,5 kilométer gravitációs gerincvezetéket, 4,7 kilométer nyomott gerincvezetéket, 124 darab házi átemelőt és 7,3 kilométer házi bekötőcsatornát építettek ki Sóskúton. 


2015-12-23 15:18

Vissza