Sikeres volt a sóskúti csatorna-beruházás próbaüzeme

Sikeresen véget ért a sóskúti szennyvízberuházás (KEOP-1.2.0/09-11-2011-0024) próbaüzeme – jelentette be a község polgármestere. Kőnig Ferenc tájékoztatása szerint a próbaüzem során mért indikátorok mindegyike a hatóságilag előírt határértékek alatt volt. A 2015 februárjában indult csatorna-beruházás során egy napi 350 köbméter kapacitású biológiai szennyvíztisztítót építettek fel a Pest megyei településen.A hatóságilag előírt értékeknek teljes mértékben megfelel a sóskúti biofilteres szennyvíztisztítóban megtisztított víz, így a település csatorna-beruházásának próbaüzeme sikeresen véget ért. Kőnig Ferenc polgármester tájékoztatása szerint a próbaüzem során a biofilteres szennyvíztisztító telep a megfelelő hatásfokkal üzemelt, a létesítmény technológiai szempontból az elvárt hatékonysággal üzemel.

A Sóskúton felépült biológiai szennyvíztisztító telepen két tisztítási vonalat építettek ki, maximális terhelésnél mindkettő működni fog, így az üzem akár naponta 350 köbméter szennyvizet is képes fogadni a település csatornahálózatából. A próbaüzem során az Érdi és Térsége Vízközmű Kft. a laborvizsgálatok során jó, a hatóságilag előírt határértékeknek megfelelő eredményeket mért.

A sóskúti csatornahálózat műszaki átvétele folyamatban van, és a tervek szerint december közepén sor kerülhet az átadásra.

Kőnig Ferenc a lakosság számára hangsúlyozottan kiemelte: a csatornafektetési munkálatokat követően az úthelyreállítások folyamatosak. A polgármester az elmúlt időszakban többször is végigjárta a települést, és személyesen vizsgálta meg az esetleges úthibákat, amelyeket a beruházás kivitelezője folyamatosan javít.

A sóskúti csatorna-hálózatra folyamatosan zajlanak a lakossági rákötések, amit a szennyvíztisztító telepre beérkező szennyvíz mennyisége is jól mutat.

A szennyvízberuházás Sóskúton jelentős környezetvédelmi előnyökkel jár, mivel a településen korábban a szennyvízelhelyezés egyedileg történt – a talajban történő elszikkasztással, illetve elszállítással, így a szennyvíz mintegy 80-90 százaléka került a természetbe. Sóskúton a szennyvízközmű-beruházás kiemelkedő lakossági támogatottságot élvezett már a kivitelezést megelőző időszakban is, hiszen a Sóskúti Vízközmű Társulat felé a mintegy háromezer fős lakosság több mint 80 százaléka jelezte, hogy élni kíván a csatornahálózatra való csatlakozás lehetőségével. A beruházás befejezéséig a rácsatlakozás aránya várhatóan magas lesz és rövid időn belül megközelíti a száz százalékot.

 

A 2012 elején megkötött támogatási szerződésnek köszönhetően, a mintegy nettó kétmilliárd forint értékű szennyvízberuházás – a Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) – 95 százalékos európai uniós támogatással valósulhatott meg.


2015-12-23 15:20

Vissza