Befejeződött a kétmilliárd forintos sóskúti csatorna-beruházás

Befejeződött a szennyvízközmű-beruházás Sóskúton: a több mint kétmilliárd forint értékű projektben a csatornahálózat mellett egy biológiai szennyvíztisztító telep is felépült a Pest megyei településen – jelentette be Kőnig Ferenc, a község polgármestere.  Sóskút történetében új időszámítás kezdődik – a több évtizedes tervezés és előkészítés után – 2015-ben megvalósított csatorna-beruházással. A több mint kétmilliárd forint értékű, európai uniós és kormányzati támogatásból megvalósított projekt környezetvédelmi szempontból is kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a község alatt fokozottan sérülékeny vízbázis található, és a csatornahálózat kiépítését megelőzően a lakossági szennyvíz túlnyomó része a talajba került – hangsúlyozta a polgármester.

A 2015 februárjában indult kivitelezési munkálatok során több mint 14,5 kilométer gravitációs gerincvezetéket, 4,7 kilométer nyomott gerincvezetéket, 7,3 kilométer bekötőcsatornát és 124 házi átemelőt építettek ki a Pest megyei településen. A beruházás részeként egy, a szaghatás csökkentését biofilterrel megvalósító szennyvíztisztító telep is felépült.

A sóskúti csatornahálózat és szennyvíztisztító telep ősszel lezajlott próbaüzemének tapasztalatai és a laborvizsgálatok eredményei szerint a megtisztított víz a hatóságilag előírt értékeknek teljes mértékben megfelelt, így a létesítmény technológiai szempontból az elvárt hatékonysággal üzemel. Mint arra Sóskút polgármestere is kitért, a hatósági előírások szerint vizsgált szennyező anyagok jóval a megengedett határértékek alatt vannak jelen a Benta-patakba bocsátott vízben. A patak kiterjedt vízgyűjtő területtel rendelkezik, a Zsámbéki-medencéből ezen keresztül jut el a víz a Dunába. A korszerű és a környezetvédelmi előírásoknak is megfelelő szennyvízkezeléssel így a sóskúti lakosok közvetlen környezetének tisztulásán túl a településsel vízföldrajzi összeköttetésben álló szomszédos települések is mentesülnek a felszíni és talajvízzel érkező szennyeződésektől.

Sóskút legnagyobb szennyvízkibocsátói, valamint az önkormányzati intézmények és épületek már rákötöttek a település csatornahálózatára, a lakossági rákötések pedig folyamatosan zajlanak – ez a szennyvíztisztító telepre beérkező szennyvíz mennyiségéből is jól érzékelhető. A község mintegy 1100 ingatlanából már több mint 900 megkapta az önkormányzattól a rákötési engedélyt, így várhatóan rövid időn belül minden, a csatornahálózattal elért ingatlan rácsatlakozik a rendszerre. Sóskúton a szennyvízközmű-beruházás kiemelkedő lakossági támogatottságot élvezett már a kivitelezést megelőző időszakban is, hiszen a Sóskúti Vízközmű Társulat felé a mintegy háromezer fős lakosság több mint 80 százaléka jelezte, hogy élni kíván a csatornahálózatra való csatlakozás lehetőségével.

A Környezet és Energia Operatív Programban (KEOP) elnyert nettó 1,925 milliárd forintos támogatás a beruházás költségeinek 95 százalékát fedezte, a fennmaradó önrészt a sóskúti helyhatóság kormányzati támogatásokból finanszírozta. A sóskúti csatorna-beruházás nettó összköltsége 2,035 milliárd forint volt. A csatornafejlesztésre meghirdetett kivitelezői közbeszerzési pályázatot a STRABAG-MML Kft. nyerte el.


2015-12-23 15:25

Vissza