Kétmilliárdos csatornafejlesztés Sóskúton

Mintegy kétmilliárd forint értékű beruházás keretében száz százalékos lefedettségű szennyvízcsatorna-hálózat épül ki Sóskúton. A környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő, több évtizede tervezett beruházás az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjában (KEOP) elnyert európai uniós támogatás révén valósulhat meg a Pest megyei településen.Mintegy húsz év tervezés után Sóskút életében egy álom válhat valóra, a csatornafejlesztés környezetvédelmi szempontból is kiemelt jelentőségű, hiszen Sóskút teljes közigazgatási területe fokozottan érzékeny besorolású a felszín alatti vizek tekintetében. Az elkészült talajmechanikai vizsgálatok szerint a község mélyebb fekvésű területei magas talajvízállásúak, a csatornázottság híján elszikkasztott szennyvíz így a talajvízbe juthat és ezzel akár nagy területeket is beszennyezhet, akár a talaj mélyebb rétegeibe is eljuthat. Az önkormányzat a begyűjtött szennyvíz kezelésére olyan műszaki megoldást alkalmaz, amely nem csupán semlegesíti a kommunális szennyvízben található káros anyagokat, de további víztisztítást is lehetővé tesz.

Sóskút fenntartható, környezeti szempontból is hozzáadott értéket képviselő megoldást alkalmaz majd, ennek köszönhetően pedig a károsanyag-mentesített víz  mezőgazdasági öntözésre újrahasznosító lesz, jelentősen csökkentve ezáltal a település vízfelhasználását. Sóskút hosszú távú jövőjét a helyi ipari park fejlesztésére alapozza, amelyben kiemelt jelentősége van a most induló csatornafejlesztési beruházásnak. A csatornahálózat kiépítésére és a szennyvízkezelő rendszer kialakítására Sóskút önkormányzata idén ősszel, nyílt közbeszerzési eljárás keretében választja ki a kivitelező partnert.

A Magyarország uniós csatlakozása nyomán megnyílt közösségi fejlesztési forrásoknak köszönhetően Sóskút sikeresen pályázott az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) Környezet és Energia Operatív Programjában (KEOP) elérhető, vissza nem térítendő támogatásra. A település csatornafejlesztési pályázata alapján 2011 decemberében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 83,1 százalékos támogatást ítélt meg az összesen mintegy 1,9 milliárd forint értékű beruházásnak. Sóskút önkormányzata 2012 februárjában írta alá a támogatási szerződést (KEOP-1.2.0/09-11-2011-0024).


2015-04-10 14:07

Vissza